Rövid Bio

Tanulmányok:
1995-1999 
Simonffy Emil Zeneiskola (jogutód intézmény: Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI), Debrecen
Tóth József
1999-2003 
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, Debrecen
Tóth József
2003-2008 
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest
Lakatos György, Keszler György
2008-2009 
Universitat für Musik und Darstellende Kunst, Bécs
Richard Galler
2008-2014
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Doktori iskola, Budapest

Fontosabb mesterkurzusok:
2006
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Bogányi Bence
2007
International Sommerakademie Prag-Wien-Budapest
Milan Turkovic, Richard Galler, Tomas Frantis
2007
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Graham Salvage
2008 
Akademie der Bregenzer Festspiele und Wiener Symphoniker
Richard Galler

Fontosabb versenyeredmények:
2001
Országos Szakközépiskolai Fagottverseny, Veszprém
I. Díj, Ifj. Hara László különdíj
2003
Országos Szakközépiskolai Fagottverseny, Veszprém
I. Díj
2008
VIII. Concorso Internazionale di Musica per Giovani Interpreti, Chieri
III. Díj
2009
Végh Sándor Verseny, BFZ
I. Díj (megosztva)

Munkahelyek:
2009 – 
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar
adjunktus
2009 – 
Budapesti Fesztiválzenekar
fagottos (1., 2. fagott)
2014/2015
Concerto Budapest
fagottos (1. váltó)

Művek, amelyeket nekem ajánlottak:
Kovács Zoltán: II. Fagottverseny (2012)
Megyeri Krisztina: Retinal Etchings II (2011)
Sebők Péter: Szonatina (2012)
Sebők Péter: Kettősverseny klarinétra és fagottra (2015)
Szigeti Máté: Citations (2010)

Részletes Bio

Hat éves korom óta foglalkozom zenével, először zongorázni kezdtem, majd a fagott mellett intenzíven érdeklődtem a zeneszerzés iránt is, amellyel a mai napig szívesen kísérletezem. Alap és középfokú hangszeres tanulmányaimat Tóth József irányítása alatt végeztem a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában és a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának előkészítő osztályában. Előkészítős éveim alatt Szűcs Lajos Antal és Csobán Gyula irányításával folytattam zeneszerzés tanulmányokat is. 2008-ban szereztem fagottművész-tanár diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lakatos György és Keszler György növendékeként. Ugyanebben az évben tettem sikeres felvételit a Zeneakadémia Doktoriskolájába és a bécsi Universitat für Musik und Darstellende Kunst-ba, ahol tanárom Richard Galler volt. 2015-ben szereztem doktori fokozatot (DLA) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanulmányaim során olyan neves fagottművészek mesterkurzusain vehettem részt, mint Milan Turkovic, Richard Galler, Bogányi Bence, Tomas Frantis, és Graham Salvage. 

Több alkalommal is megnyertem az Országos Fagottversenyt (2001 és 2003), a Magyar Fagottos Társaság 2001-ben ifj. Hara László Díjjal tüntetett ki. A Chieriben megrendezett „VIII. Concorso Internazionale di Musica per Giovani Interpreti” díjnyertese (2008), a bécsi Yehudi Menuhin Live Music Now szervezet rendezésében tartott zenei verseny győztese (2008), valamint a Budapesti Fesztiválzenekar Végh Sándor versenyének egyik győztese voltam (2009).

Szólistaként többször is felléptem a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti” Szimfonikus Zenekarral és két alkalommal a Budapesti Fesztiválzenekarral is. 2012-ben a Gödöllői Szimfonikus Zenekar szólistájaként mutattam be Kovács Zoltán: II. Fagottversenyét. A FUGA szervezésében a „Vendégségben a FUGÁban” és a „Tér/Zene” koncertsorozatok keretében kétszer is lehetőségem volt szólóestet adni (2013 és 2014), amely koncertek fókuszában a kortárs magyar fagott-irodalom megszólaltatása volt a legfontosabb cél. 2017-ben a Studio 5 szerzőinek bemutatkozó koncertjén Bella Máté: Laniakea című fagottversenyét játszottam. Kortárs zeneművek bemutatásához köthető fellépéseim voltak továbbá, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a debreceni Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, a Mini-Fesztiválon, és a Crescendo Nyári Akadémián. Számos kortárszenei együttes munkájában is közreműködtem: EAR együttes (vez. Sugár Miklós), Intermodulation (vez. Tihanyi László), Componansamble (vez. Serei Zsolt), és Marcato együttes (vez. Matuz Gergely). Olyan neves zeneszerzők ajánlották nekem műveiket, mint Kovács Zoltán (II. Fagottverseny), Sebők Péter (Szonatina, Kettősverseny klarinétra és fagottra), Szigeti Máté (Citations), és Megyeri Krisztina (Retinal Etchings II).

A Danvantara kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg első szóló lemezem „Rendezvous with Bach” címmel (2016), amelyen J. S. Bach egyes Szvitjeinek általam készített szóló fagott átiratai hallhatók. „J. S. Bach Csellószvitjeinek előadásmódja és átírása fagottra” című doktori disszertációm a Globe Edit jóvoltából került kiadásra 2016-ban.

2009 óta játszom rendszeresen a Budapesti Fesztiválzenekarban, amely együttessel olyan neves koncerttermekben léptem fel, mint például a new york-i Carnegie Hall, Avery Fischer Hall, Lincoln Center, a chicagoi Lincoln Hall, a párizsi Salle Pleyel, az amsterdami Concertgebouw, a londoni Royal Albert Hall, valamint a bécsi, dortmundi és müncheni Konzerthaus. A zenekar művészeként játszottam Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Malajziában, az Európai Unió számos országában és az Egyesült Államokban. Olyan világszerte ismert művészekkel dolgozhattam együtt, mint Fischer Iván, Mihail Pletnyov, Leonidasz Kavakosz, Pinchas Steinberg, Takács-Nagy Gábor, Osmo Vänskä, Marek Janowski, Louis Langrée, Schiff András, Ránki Dezső, Pierre-Laurent Aimard, Arkagyij Volodosz, Jean-Efflam Bavouzet, Pinchas Zukerman, Lendvay József és sokan mások.

A 2014/15-ös évadban a Concerto Budapest tagja voltam 1. váltó fagotton. A szezon során olyan neves művészek partnereként játszhattam, mint például Keller András, Várjon Dénes, Medveczky Ádám, Vashegyi György, Hansjörg Schellenberger.

A 2012-ben alakult Corridor fagott kvartett alapító tagja vagyok, amely együttes számára számos átiratot valamint saját művet készítettem. A Hunnia gondozásában 2014-ben jelent meg „Corridoors” című első szólólemezünk, amelyen Csuhaj-Barna Tibor jazz szerzeményei hallhatók. Egy évvel korábban Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor Voice and Bass című lemezén is közreműködött a kvartett. Az együttes repertoárja a reneszánsz motettáktól, madrigáloktól egészen napjainkig nyúlik, olyan kortárs szerzők írtak kifejezetten a Corridor kvartettnek műveket, mint Fekete Gyula, Hollós Máté, Sugár Miklós, Madarász Iván, Tóth Péter, Faragó Béla, Borbély Mihály, Horváth Márton Levente. 
2009-től a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának vagyok fagott tanársegédje, 2016-tól adjunktusa. 2015 óta a Kamarazene Kabinet munkájában is részt veszek, több kamaracsoport munkáját is irányíthatom, amelyek közül kiemelt fontosságú számomra a Zeneművészeti Karon hivatalos keretek között első ízben létrejött fagott kvartett munkájának segítése.
2015-ben az Országos Szakközépiskolai Oboa- és Fagottverseny fagott zsűrijének voltam tagja Veszprémben, 2014-ben pedig a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola zenei osztályainak hangszeres versenyén vehettem részt a zsűri munkájában. Rendszeresen tartok mesterkurzust az évente megrendezésre kerülő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján Debrecenben. Ebben a feladatkörben a Crescendo Nyári Akadémián (2012), illetve a spanyolországi vendégszereplésem alkalmával is tevékenykedhettem (2009).

Egyfajta felvállalt küldetés számomra a fagott-irodalom bővítése, számos saját kompozíciót, vagy eddig fagotton nem játszható átiratot készítettem szóló fagottra, fagott kamara, illetve fagott zongora felállásra is.

2017 Duffek Mihály - email: mihaly.duffek@gmail.com